Uporaba in nasveti

Splošna navodila pri uporabi mazil in olj
 • Mazilo ali olje nanesite do večkrat na dan v tankem sloju na kožo in ga rahlo vtrite v kožo.
 • Po potrebi lahko namazana mesta tudi prekrijete z zračno obvezo ali obližem (gazo).
 • Mazila in olja lahko uporabimo tudi, kot masažno podlago in prizadeta mesta po potrebi masiramo (vnetje mišic, sklepov in revmatična obolenja). Masiramo od spodaj navzgor v zaokroženih (postopek lahko ponavljamo).
 • Z mazili in olji se se lahko mažete neomejeno dolgo, ker nimajo neželenih učinkov, razen če je v navodilih za specifično uporabo napisano drugače. Najbolje je, da dele telesa pred mazanjem umijete s toplo vodo, saj je mazilo/olje na čisti koži učinkovitejše.
Kaj in kako uporabljamo pri bolečinah v sklepih, mišicah in hrbtenici (revmatična obolenja, išjas, otrplost,…)
 • Pri bolečinah v sklepih, mišicah in hrbtenici priporočamo predvsem uporabo Oblakovega smrekovega mazila ali smrekovega olja, kot masažne podlage. Za tovrstno nego je primerna tudi naravno zeliščno in vitaminsko mazilo Okama.
 • Mazilo uporabljajte tako, da ga narahlo v krožnih gibih vtirate v kožo. Masaža naj traja vsaj 10 minut ali več. Priporočamo, da obolele dele mažete vsak večer, če pa so bolečine hude postopek ponavljate po občutku večkrat na dan. Če mesta obolenja ne dosežete sami naj vam pri tem nekdo pomaga.
 •  Če se bolečine pojavljajo v nogah, mažite tudi križ, če pa so v rokah mažite tudi pleča. Mazilo uporabljajte vsaj 15 do 20 dni tudi, ko bolečine prenehajo.
Kaj in kako uporabljamo za celjenje ran, vnetij in opeklin
 • pri celjenju ran lahko uporabljate večino oblakovih mazil in olj, saj vsako na svoj način deluje blagodejno pri celjenju raznih ran, opeklin in zdravljenju vnetij. Najbolj priporočamo oblakovo smrekovo mazilo ali olje, lahko uporabljate tudi zeliščno in vitaminsko mazilo okama.
 • kljub temu, da nekatera nova odkritja kažejo, da se z nekaterimi mazili (smrekovo) lahko maže tudi sveže rane (a. Sipponen, et al. 2008) vam mi svetujemo, da rano začnete mazati z mazilom šele 24 do 48 ur (dva dni) po poškodbi. Najbolj enostavno je, da rano prej očistite (razkužite), ter na mesto poškodbe nanesete izbrano mazilo, ki ga povijete s primernim kosom tkanine (naprimer gazo) ali povojem. Če imate čez to obleke, priporočamo, da si naredite na gazi še zaščito iz kakšne folije (pvc), da ne umažete oblačil.
 • tako povito pustite največ od 12 do 24 ur, nato zopet sperite in očistite (razkužite) in po potrebi ponovno povijte. Predvsem v začetni stopnji celjenja oz. regeneracije poskrbite, da poškodovani del očistite dovolj pogosto, ker se v nasprotnem primeru lahko pojavi kakšno novo vnetje. Pri opeklinah vseh stopenj bodite dodatno pozorni, da mesto obolenja namažete narahlo in v tankem sloju, še posebej, ko se koža začne obnavljati.
Kaj in kako uporabljamo pri glivičnih obolenjih
 • nohte ali druge predele, kjer imate glivična obolenja, namažete s tankim slojem smrekovega mazila. Če je glivično obolenje močno razširjeno lahko uporabite podoben postopek kakor je opisan zgoraj (rane), drugače pa počakajte nekaj minut, da se mazilo nekoliko vpije.
 • celjenje, se da še dodatno pohitriti z kombinacijo eteričnega olja čajevca. Na mesto obolenja kapnite nekaj kapljic, počakajte da se nekoliko vpije ter nato namažite z mazilom.
 • pomembno pri zdravljenju glivičnih obolenj je da predel kjer so glivice razširjenje področje najprej dobro posušite, saj lahko v nasprotnem primeru ustvarite novo gojišče in se tako glivice nemoteno razmnožujejo naprej.
Kaj in kako uporabljamo pri hemoroidih

Za nego hemoroidov priporočamo predvsem uporabo mazila okama, zelo dobro pa se obnese tudi zoblakovo smrekovo mazilo. Najprej si zadnjično odprtino dobro sperite, najbolje kar z milom in toplo vodo. Nato na čist robček ali brisačo nanesite nekaj mazila ter ga na tanko namažite na predel obolenja. Priporočamo, da opisano nego ponavljate večkrat.

 

Kaj in kako uporabljamo pri negi za herpesa in aft
 • pri negi herpesa in aft v ustih priporočamo uporabo zeliščno vitaminskega mazila okama, saj preverjeno pomaga k precej hitrejši regeneraciji in odpravi neprijetnih posledic le teh. Herpes se izraža v obliki bolečih hrast ali mehurjev po različnih delih telesa, afte pa so bele pekoče pikice, ki se pojavijo ponavadi v ustni votlini, predvsem na dlesnah.
 • mazilo uporabljamo tako, da se nekajkrat na dan namažemo na mesto obolenja, najbolj učinkovito je, če se mazilo nanesemo tudi zvečer pred spanjem. To še posebej velja pri aftah, kjer v usta nanesemo debel sloj mazila direktno na afto in pustimo delovati čez noč.
 • virus herpesa imamo v naših telesih in se razvije le, kadar imamo oslabljen imunski sistem. Z mazilom ne moremo uničiti virusa, ampak lahko le odpravimo neprijetne zunanje simptome, ki nastanejo zaradi herpesa in aft. Najboljša obramba je okrepiti telesno odpornost in opustiti slabe življenjske navade. Pri izboljšanju imunskega sistema priporočamo napitke oz. pripravke iz škrlatne ehinaceje oz. ameriškega slamnika.
Kaj in kako uporabljamo pri strijah in celulitisu
 • pri strijah in celulitisu močno priporočamo uporabo oblakovega smrekovega mazila ali olja. Oba dokazano blagodejno delujeta pri odpravljanju teh težav. Učinkovine v mazilu in olju kožo naredijo bolj prožno in mehkejšo ter jo izdatno navlažijo.
 • smrekova smola pospešuje prekrvavitev ter stimulira limfe, koža se tudi rahlo napne. Z takim vzajemnim delovanjem dosežemo zelo dobre rezultate z redno nego že zelo kmalu. Priporočamo tudi vsem ženskam, ki želijo čimprej odpraviti strije po porodu.
Kaj in kako uporabljamo pri okužbah zgornjih dihal  (prehlad, vneto grlo, bronhitis,…), Sinisuitisu in glavobolu
 • pri okužbah dihal priporočamo predvsem uporabo oblakovega smrekovega mazila in olja. Mazilo si vtiramo v zgornji predel prsi (dekolte), lahko pa ga damo nekaj tudi v nosnico.
 • pri glavobolih smrekovo mazilo vtiramo v sence in pustimo delovati nekaj časa. Postopek lahko ponavljamo večkrat na dan.
 • predvsem pri okužbah dihal in sinisuitisu priporočamo tudi inhalacije iz vroče kopeli. Pripravimo si jo tako da v večjem loncu zavremo vodo vanj damo posušene liste žajblja, dve zvrhani čajni žlički smrekovega mazila ali olja, ter 20 kapljic eteričnega olja poprove mete, 10 kapljic evkalipta, 10 kapljic žajblja in 10 kapljic pritlikavega bora. Glavo postavimo nad lonec ter se čez pokrijemo z večjo brisačo. Inhaliramo skozi nos in usta od 15 do 20 minut. Terapijo opravimo 1x na dan, po potrebi več dni zapored.
Kaj in kako uporabljamo pri suhi in razpokani koži
 • pri suhi, razpokani in poškodovani koži priporočamo oblakovo ognjičevo mazilo, zeliščno olje ali oblakovo osnovno negovalno mazilo. Predvsem pri razpokani koži je priporočljivo ognjičevo mazilo, saj deluje tudi rahlo antiseptično.
 • oblakovo osnovno negovalno mazilo ali zeliščno negovalno olje lahko uporabljamo za nego tudi po prhanju saj kožo izdatno navlažita jo naredita bolj prožno. Preprečujeta tudi neprijetno srbenje zaradi suhe kože in delujeta rahlo regenerativno. To je primerno predvsem za vse, ki imate res suho kožo morda celo poškodovano povrhnjico zaradi pretirane uporabe gelov in šamponov za prhanje.
Kaj in kako uporabljamo pri negi občutljive dojenčkove kože ali kože podvržene alergijam

Pri negi izredno občutljive kože vam priporočamo uporabo oblakovega osnovnega negovalnega mazila, saj ne vsebuje koncentriranih zeliščnih izvlečkov (razen malo aloje), eteričnih olj ter tako kot ostali naši izdelkov je brez umetnih arom, barvil, konzervansov in mineralnih olj. Vsebuje le 100% naravna rastlinska olja, čebelji vosek in še nekaj naravnih komponent

 

Poglej izdelke

Podrobna navodila o mazilih in oljih

si preberite v opisih izdelkov na predstavitveni strani izdelkov.

Poglej izdelke